TS: NOSI

Del dette innlegget:

NOSI-fenomener eller NOSI-tics; uansett hva vi kaller det, dreier det seg om tics eller atferd som kan minne om koprolali, men som ikke handler om banning eller andre obskøne uttalelser.

NOSI-tics er uttalelser eller handlinger som kan virke sårende eller krenkende for andre personer.

Forkortelsen NOSI står for non-obscene socially inappropriate patterns, fritt oversatt til norsk: ikke-obskøne, sosialt upassende utbrudd.

Representerer ikke holdninger

NOSI-tics oppstår ikke fordi en person med Tourettes syndrom (TS) er sint, irritert eller frustrert. De representerer heller ikke de faktiske holdningene til personen med TS.

Som ved alle andre tics kan ikke NOSI-tics kontrolleres. Noen kan holde ticset tilbake, men det må fortsatt omtales som en ufrivillig handling. Det er ingen med TS som ønsker å komme med upassende uttalelser.

"De kan være av religiøs karakter, ha blasfemisk eller rasistisk innhold, referere til en persons etniske bakgrunn eller være kommentarer til en persons utseende."
Gidske Kvilhaug, 2011
Fra boken: Barn og unge med Tourettes syndrom

Kanskje typisk for NOSI-tics er at de oppstår i situasjoner hvor det «passer dårlig» med upassende oppførsel.

Eksempler på slike situasjoner kan være i formelle møter, i kirken, eller andre steder hvor det ikke forventes atferd som er avvikende.

Eksempel:

Moren til en da 10 år gammel gutt med TS, fortalte meg om en situasjon som ofte oppsto på kvelder hvor hun var ekstra sliten, og sønnen hennes brukte lang tid på å sovne;

LES OGSÅ  Motoriske tics

Hun hadde lagt til seg en uvane med å gå innom rommet hans når det begynte å bli sent på kvelden, og sa ved noen anledninger: «Ikke et pip til fra deg nå!»

 Så fort hun snudde ryggen til sønnen sin hørte hun sønnen sin, med ansiktet dekket av dynen sin, si et ganske høyt og tydelig «Piiip!».

Han bare måtte «få ut pipet».

Hvor fristende er det ikke å trykke på den røde knappen, når det tydelig står: «ikke trykk på den røde knappen

I det relativt ukompliserte eksemplet over, med gutten som sier pip, kan vi se at selv om NOSI ikke kan regnes for å være en frivillig handling vil det ofte være en hendelse eller et stimuli som trigger NOSI-ticsene.

Hva er NOSI? Hva er dårlig oppførsel?

Det kan være vanskelig i mange situasjoner å skille på hva som er et tic – altså en nevrologisk betinget handling – og hva som er «dårlig oppførsel».

En tommelfingerregel er at handlinger eller utbrudd som oppstår utenfor sammenheng med situasjonen vil være et tic.

Hvis et barn med TS uttaler til en tilfeldig person at han går rart eller at barnet med TS høyt påpeker et fysisk trekk etc. uten at det har vært noen foranledning til uttalelsen kan det ofte være snakk om NOSI.

LES OGSÅ  Spesialundervisning

Hvis det samme barnet sier «Du er stygg!» eller tilsvarende til en medelev midt i en opphetet krangel vil dette typisk være «passende» oppførsel til situasjonen, som da må korrigeres. Atferd vi forbinder med «dårlig oppførsel».

Husk også at barn med Tourettes Syndrom kan streve med nedsatt impulskontroll. Dette er en evne som må trenes opp.

"NOSI-tics og koprofenomener skyldes ikke dårlig oppdragelse og manglende grensesetting."
Gidske Kvilhaug, 2011
Fra boken: Barn og unge med Tourettes syndrom

Var dette nyttig informasjon? Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet. Husk å dele innlegget med andre som trenger mer kunnskap om tilstanden.

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer