Hva er Tourettes Syndrom?

Del dette innlegget:

Tourettes syndrom er en nevrobiologisk tilstand. Den er arvelig, og den starter i barndommen – ofte i 5 – 7 års aldereren.

Nevro forteller oss at vi har med nervesystemet å gjøre. Med andre ord: hjernen.

Biologisk betyr at det er noe som har med det kroppslige å gjøre. Ved TS; en kjemisk ubalanse i signalstoffer i hjernen.

Hjernen er likevel både frisk og normal!

Mange forbinder Tourettes syndrom (TS) med ukontrollert banning og stygge gester, som f.eks å vise fingeren til andre. Disse tingene kan være en del av TS, men ikke for alle.

TS forekommer i hele verden, blant alle folkeslag og i nalle kulturer. Det er en tilstand som hverken tar hensyn til sosiale lag eller etnisk bakgrunn.

Alle som har TS har ufrivillige bevegelser og lyder. Disse bevegelsene og lydene kalles tics.

Tics kan komme ofte, eller de kan komme skjelden. De kan være godt synlige eller hørbare for omgivelsene, eller de kan være små, nesten usynlige for andre enn den som ticser.

Noen tics kan være «innvendig» hos personen som har de. Dette kan være tics som f.eks.: Å stramme magemusklene, å krølle tærne inne i skoene, eller i bite tennene hardt sammen.

Før trodde man at Tourettes syndrom var en veldig sjelden sykdom. Det gjør man ikke lenger.

LES OGSÅ  Motoriske tics

For det første ser man ikke på TS som en sykdom i dag – vi kaller det en tilstand.

For det andre er helsevesenet blitt flinkere til å kjenne igjen TS, så i dag regner vi med at omtrent 1 av 100 personer har TS eller en annen kronisk ticslidelse. (Forekomst: Ca. 1%)

Noen ganger kan vi se at forekomsttallene varierer. Dette skyldes nok ikke at den faktiske forekomsten av TS varierer mellom ulike befolkningsgrupper, men heller at det benyttes ulike undersøkelsesmetoder når ulike befolkningsgrupper undersøkes.

Selv om vi i dag begynner å forstå mer om TS, er det nok mange som går «under radaren» hos både fastleger og lærere.

Mange forbinder TS med banning og voldsomme tics, og tror kanskje at mindre tics er uvaner.

TS forekommer tre til fire ganger så ofte hos gutter som hos jenter.

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer