Hva er tics?

Del dette innlegget:

Tics er sammentrekninger i muskler som lager bevegelser eller lyder. Tics som lager bevegelser kalles motoriske tics og tics som lager lyder kalles vokale tics.

Tics er ufrivillige, kommer gjentatte ganger og de er ikke-rytmiske. De kan oppstå i enkle muskler, eller de kan oppstå i flere muskler samtidig. De kan vare over kort tid, eller de kan bevege seg som «bølger» gjennom kroppen og gjennom flere muskelgrupper.

Vi sier at tics er ufrivillige, men det kan være litt vanskelig å forstå når mange personer med TS klarer å holde tilbake ticsene sine i perioder. Du kan selv prøve å ikke blunke med øynene dine, så forstår du hvorfor bevegelser som er «frivillige» samtidig er ufrivillige.

Hvor lenge klarte du deg uten å blunke? Og hva følte du da du holdt tilbake blunkingen? Da du endelig blunket, måtte du blunke en rekke ganger for å «kompensere» for de blunkene du hadde holdt tilbake?

Noen tics er tydelige og enkle å se. Andre tics er milde og tiltrekker lite oppmerksomhet. Selv om kraftige tics kan være stigmatiserende og ikke minst slitsomt for den som er rammet, forteller mange med TS at ticsene i seg selv ikke er den største utfordringen ved Tourettes syndrom. Det de forteller rammer hardest er omgivelsenes reaksjoner på ticsene, og andre følgevansker som ofte oppstår sammen med TS: angst, depresjon, følsomhet for sanseinntrykk, konsentrasjonsvansker etc.

Mange av de problemene som er relatert til angst og depresjoner kan trolig knyttes sterkere til omgivelsenes reaksjoner på ticsene, enn til personen med TS.

Hollenbeck, en amerikansk biolog som selv har TS, har kalt Tourettes syndrom for «tilskuerens sykdom».

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer