7. Juni: Den Europeiske Tourettes dagen

Del dette innlegget:

7. Juni markeres hvert år den europeiske Tourettes dagen.

I dette innlegget finner du en video om Tourettes syndrom fra NRK, en pressemelding fra Norsk Tourette Forening og andre videoer om Tourettes syndrom.

Vil du lese flere innlegg om Tourettes syndrom kan du se alle innleggene her.

Pressemelding fra Norsk Tourette Forening:

7. juni er Europas Tourette Dag

Vil du vite mere om Tourettes syndrom?

Dagene rundt 7. juni vil Norsk Tourette Forening markere den Europeiske Tourette Dagen på ulike måter rundt om i landet.

Noen fylkeslag vil ha info-stand mens andre har arrangementer for sine medlemmer. Målet med dagen er å gjøre Tourettes syndrom bedre kjent.

Tourettes syndrom (TS) er en arvelig, nevrobiologisk tilstand som består av gjentatte, ufrivillige bevegelser og ukontrollerbare lyder som kalles tics. Dette er en lite kjent tilstand, og derfor ble de europeiske organisasjonene enige om å opprette en dag der vi fokuserer og informerer om Tourettes syndrom.

Det er mest vanlig å ha tics i ansiktet, som for eksempel rulling med øynene og skrukke nesen. Men en kan ha tics i hele kroppen. Lyder er ofte kremting og harking, men kan også være større lyder som plystring, roping, ord og hele setninger.

Dette er ofte plagsomt for de det gjelder fordi det blant annet er vanskelig å skjule. Derfor får en lett uønsket oppmerksomhet. I tillegg sliter ofte de med TS med ulike tilleggsvansker som tvang, angst, hodepine og konsentrasjonsvansker. Mange har også en eller annen grad av ADHD.

LES OGSÅ  Tourettes syndrom og raseri

Det som er til stor hjelp for en som sliter med TS, er at andre forstår og aksepterer deres utfordringer.

Om du vil vite mere om Tourettes syndrom, kan du gå inn på Norsk Tourette Forening sin hjemmeside; www.touretteforeningen.no.

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer