Nattlige skrekkanfall

Del dette innlegget:

Nattlige skrekkanfall er ikke det samme som mareritt. På fagspråket kalles det pavor nocturnus (sleep terror på engelsk). Forekomsten (hos barn) varier fra en til seks prosent i ulike undersøkelser, men det er sannsynligvis mørketall i ulike undersøkelser da mange nattlige skrekkanfall hos barn kan feiltolkes som mareritt.

I dette innlegget har jeg skrevet litt om nattlige skrekkanfall. Fonemenet hvor man våkner opp fyllt med frykt – uten å vite hvorfor.

De nattlige skrekkanfallene starter ofte i 2-3 års alder, og de fleste vokser dette av seg før de går inn i ungdomstiden.

Noen kan derimot være plaget med nattlige skrekkanfall gjennom ungdomstiden og som voksne.

Nattlige skrekkanfall hos voksne kalles da «incubus».

Selv om de nattlige skrekkanfallene kan minne om mareritt er de ikke det samme.

Hver natt går vi alle gjennom flere ulike stadier av søvn. Hvert enkelt søvnstadie er forbundet med ulik hjerneaktivitet, og det er REM-søvn vi forbinder med hyppig drømmeaktivitet. (Nyere forskning antyder at drømmer oppstår under alle søvnstadier).

Nattlige skrekkanfall oppstår ikke under REM-søvn. Ulikt mareritt (som oppstår under REM-søvn), oppstår de nattlige skrekkanfallene under andre søvnfaser, og defineres ikke som en drøm, men heller som en plutselig fryktreaksjon som oppstår i overgangen fra et søvnstadie til et annet.

LES OGSÅ  Tilbeste.no: Veien videre for Regionalt Fagmiljø for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi

Vanligvis oppstår nattlige skrekkanfall omtrent 2-3 timer etter at barnet har falt i søvn.

Dette tidspunktet er forbundet med overgangen fra deltasøvn til lett REM-søvn.

Vanligvis går denne overgangen enkelt og greit, men ved noen tilfeller kan barnet bli urolig og skremt.

"Deltasøvn: Hjernebølgene er langsomme og har høy amplityde. Disse langsomme hjernebølgene, deltabølgene, dominerer søvnregistreringen. Skillet mellom stadium 3 og 4 går på mengden av deltabølger. I stadium 4 sees deltabølger i mer enn 50% av tiden. Muskelspenningen er redusert i forhold til lettere søvnstadier, og øyebevegelser mangler. Det er vanskelig å vekke en person fra dyp søvn, og hvis man vekkes, tar det tid før man fungerer normalt. Veksthormon skilles ut i disse søvnstadiene. Dyp søvn regnes for å være den viktigste søvnen for å bli uthvilt og fungere bra neste dag."
nettdoktor.no

Under et nattlig skrekkanfall kan barnet plutselig skrike av frykt.

Barnet kan ha økt puls, det kan svette, og barnet kan være svært skremt og urolig.

Mange foreldre forteller at det kan være vanskelig å få kontakt med barnet, og at det er vanskelig å trøste og roe det ned.

I motsetning til ved mareritt, kan barnet ofte ikke huske hva som har skjedd neste morgen.

Årsaker

Man vet ikke ved sikkerhet hva som forårsaker nattlige skrekkanfall, men det finnes hypoteser som sier at skrekkanfallene er et resultat av en overaktivitet i hjernen under søvn.

LES OGSÅ  Gjesteinnlegg: Ville du valgt å aldri ha OCD?

Dette kan komme av at deler av hjernen som kontrollerer søvn og årvåkenhet fortsatt er under modning og utvikling hos barn.

Noen barn kan arve denne antatte overaktiviteten i hjernen, og undersøkelser har vist at så mange som 9 av 10 personer med nattlige skrekkanfall har slektninger som har liknende plager eller som går i søvne.

Grunnen til at barn har mer plager med nattlige skrekkanfall enn voksne kan forklares med at barn har en dypere søvn enn voksne.

Prognose og behandling.

Ofte vil anfallene forsvinne av seg selv etterhvert som hjernen utvikles og modnes, og de fleste barn som plages av dette vil vokse det av seg før tenårene.

Bahandling er stort sett ikke nødvendig, men siden det kan være krevende for foreldre som ikke vet hva dette dreier seg om, kan informasjon og beroligelse om at det ikke ligger alvorlige tilstander bak være til hjelp.

Den beste måten å takle de nattlige skrekkanfallene er å «vente ut» anfallet, og sørge for at barnet ikke får skadet seg ved å hoppe ut fra køyesengen, velte ting over seg o.l. Snakk rolig til barnet, og la det falle tilbake til søvnen når anfallet er over.

Ved å sørge for gode leggerutiner, redusere urolighet hos barnet og la barnet få nok søvn vil ofte anfallene reduseres.

LES OGSÅ  Tourettes syndrom: ukontrollert banning - myte eller sannhet?

Hvis anfallene virker å vare over svært lang tid kan du snakke med fastlegen for å vurdere behandlingstiltak.

Var dette nyttig informasjon? Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet. Husk å dele innlegget med andre som trenger mer kunnskap om tilstanden.

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer