5 tips til besteforeldre som har barnebarn med autisme

Del dette innlegget:


Hei!

I dag vil jeg snakke til en del av familien som kanskje ofte kan føle seg litt «på sidelinjen» når et barn blir diagnostisert med en utviklingsforstyrrelse. Nemlig besteforeldrene.

Foreldre blir gjerne tilbudt veiledning og kurser etter at ungen deres har blitt utredet for nevrobiologiske utfordringer. Det blir ikke besteforeldre.

Infoboks om autismeSå, her kommer et innlegg til deg som er bestemor eller bestefar til et barn med autisme:


 

Unyttige besteforeldre?

Hele ditt voksne liv har du kanskje oppdratt barn. Du har prøvd, du har feilet og til slutt har du fått det til. Plutselig kommer sønnen eller datteren din innom med en beskjed. En beskjed som i ditt hodet kanskje høres ut som dette: – Alt du kan om barn og barneoppdragelse gjelder ikke lenger!

Det er ikke mye her i verden som er vondere enn å føle seg unyttig. Vi vil alle være i stand til å bidra med noe. Hjelpe familien. Gi støtte til barna våre.

Selv om du ikke har erfaring med barn med autisme er du ikke i veien. Hvis du er villig til å lære kan du være en fantastisk ressurs!


 

Familiemedlemmer kan bidra med utrolig mye.

for-reading-796374_640 Alle familiemedlemmer kan tilføre kunnskap, avlaste når det er behov og komme med støtte når hverdagen blir tøff for foreldre og søsken.

Du som bestemor eller bestefar må ikke gi opp hvis du føler at autisme er noe du ikke har greie på eller kan noe om. Du kan bidra du også!

 

#1: Din innsats vil bli verdsatt

Om det innebærer at du er barnevakt slik at foreldrene får seg en tur på restaurant, eller om du setter igang en runde med Yatsy spiller ingen rolle. Alle monner drar.

eggs-1467286_640Lag lunsj en søndag formiddag, vask vinduene som ikke har sett vann og såpe på seks måneder, eller del ut klemmer til de som trenger det. Valget er ditt – uansett vil det varme hjerter når du viser at du ønsker å bidra med støtte og nærhet.

 

#2: Søk støtte for deg selv

Mange besteforeldre syns det er vanskelig å ha et barnebarn med autisme. Du får kanskje ikke like mye informasjon som dine barn og svigerbarn som sannsynligvis er engasjert i autismesaken i ulik grad, du er ikke med på møter med BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling), og du har kanskje ikke et nettverk som vet nok om autisme.


Innlegget fortsetter under annonsen.Finn informasjon også andre steder enn hos familien. Spør om det er andre du kjenner som har barnebarn med autisme, søk på internett (ja, jeg vet – internett er en skummel greie. Hvis du unngår å klikke på de tingene som virker for bra til å være sant så kommer du langt.)

autismeforeningen logo
Klikk på bildet for å komme til hjemmesiden til Autismeforeningen i Norge

Ring Autismeforeningen. De har mye kunnskap om tilstanden. Kanskje kan de sette deg i kontakt med noen andre som står i samme situasjon? Spør fastlegen din – kanskje fastlegen sitter på god og nyttig informasjon?

Jeg kan love deg at ditt barn og svigerbarn som lever med autisme i hverdagen vil dele ut en ekstra klem til deg om du bidrar med ny kunnskap eller viser interesse for hva de lever med.

Les også:  Skolestartere: Hvem skal oppdage utfordringer?

 

#3: Vær åpen og ærlig om tilstanden

Jo mer du snakker om det, jo lettere blir det.

Dine venner kan fort bli et støttende nettverk. Andre barn med autisme har både foreldre og besteforeldre som har overlevd det samme som deg.

Spør du ikke dine venner om de også har barnebarn med autisme vil dere begge kanskje gå alene om bekymringer og spørsmål.

Spør du, og det plutselig er noen andre i ditt nettverk som «går i de samme skoene», vil du kanskje oppleve nye felles erfaringer, bekymringer og løsninger.

Det er alltid godt å snakke med noen som har de samme tankene om en bekymring. Det kan kanskje være vanskelig å snakke med andre om utfordringene i starten, men etterhvert vil det føles lettere.

Erfaringene du vil få kan kanskje bidra til mer kunnskap i familien din?

 

#4: Bli kvitt fordommene dine

Tenk på familien din sine følelser og vær støttende. Respekter avgjørelsene de tar for sitt barn med autisme.

De jobber sannsynligvis hardt for å lære og erfare tilstanden – og vil sannsynligvis ta gode avgjørelser for barnet sitt. Prøv å ikke sammenlikne barn (gjelder også barn som utvikler seg normalt). Barn med autisme kan hjelpes for å oppnå sitt beste ut ifra sine forutsetninger..

Lær mer om Autisme. Forstyrrelsen rammer familier i alle sosiale lag – uavhengig av bosted, økonomi eller status. Fremtiden kan by på mange muligheter for familien – og barnet med autisme.

Bidra med håp og tro på at det i fremtiden vil ordne seg.

Det kommer til å gå bra.

 

#5: Bruk tid på hvert enkelt barnebarn

Du kan virkelig nyte tiden sammen med et barn med autisme. Ja, de er kanskje litt annerledes, men de gleder seg til å tilbringe tid med deg.

Barn med autisme kan være avhengig av rutiner, så finn noe dere kan gjøre sammen som er forutsigbart og som oppleves strukturert, selv om det er enkle ting.

park-bench-338429_640Hvis dere går til den samme parken hver uke er sjansen stor for at turen vil bli enklere og enklere – det tar bare litt tid og tålmodighet.

Hvis du synes det er vanskelig, ikke være redd for å spørre barnet og svigerbarnet ditt. De vil uansett sette pris på innsatsen din.

– Steffen –


Kjenner du noen som har et barnebarn med autisme? Del gjerne dette innlegget med dem.

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer