11. August: Autisme kommer til NetFlix

Del dette innlegget:

Lansert i dag

I dag har Netflix lansert serien «Atypical» i Norge, og etter å ha sett den første episoden (den blir ikke sluppet før 11. august for Netflix-abbonenter) har jeg gjort meg noen meninger om serien.

(Se trailer for serien i bunnen av innlegget)

Atypical er en komi/drama-serie som portretterer Sam Gardner, en gutt med autisme og hans familie. Sam går på high-school (tilsvarende videregående skole i norge), og er midt inne i tenårene mens han prøver å forstå det sosiale livet på skolen, dating og det å være tenåring.

 

Godt førsteinntrykk

Mitt førsteinntrykk av serien (her må jeg legge til at jeg bare har sett den første episoden) er at manusforfatteren, Robia Rashid, enten har gjort grundig research, eller hun kjenner noen med autisme godt. Serien er skrevet fra et nevrobiologisk annerledes synspunkt, og portretterer fint det å leve med å bli misforstått og kanskje ikke bestandig helt akseptert blant venner og familie.

 

Serien er kun tilgjengelig på Netflix

 

Viser frem relevante utfordringer

Vansker som sensorisk overfølsomhet, som mange i autismespekteret opplever, blir vist frem, og vi får også se at forandringer kan være vanskelig. Siden serien viser verden fra Sams synspunkt og ikke bare fra de rundt han, får vi også oppleve Sams tanker og følelser rundt det å navigere seg gjennom en vanskelig, bråkete og noen ganger ubehagelig verden.

LES OGSÅ  Ekstra slitasje på klær og utstyr. Hvilken rettigheter har du til økonomisk stønad?

 

Litt stereotyp fremstilling

Et punkt som kan kritiseres er at Sam fremstilles som noe naiv/barnslig til tider, og viser en del mangelfulle evner som mange av de med høytfungerende autisme vanligvis har lært seg å kompansere for innen de er i tenårene. I tillegg er fremstillingen av autisme noe stereotyp, med fokus på hans overdrevne interesse for fakta og det at han uhemmet deler dette med alle han møter. Noe jeg vil tro mange tenåringer med autisme har blitt klar over selv at de strever med når de har blitt såpass gamle.

 

Konklusjon

Alt i alt er inntrykket etter den første episoden at autisme fremstilles på en helt ok måte i denne serien, på tross av at noen trekk kan virke litt overdrevne, og at hovedkarakteren kan fremstå litt stereotypisk for tilstanden. En bekymring jeg kan se for meg hvis denne serien «slår an» her i Norge er at Sam blir «en ny standard» for folk når de tenker på autisme, og at det kan være vanskelig for folk å forstå at personer med autisme er en utrolig heterogen og variert gruppe som ikke kan portretteres ved hjelp av en tv-serie.

 

Du får se selv den 11. august 2017.

 


 

Beskrivelse fra Netflix:

Atypical
2017
En tenåring på autismespektret bestemmer seg for å finne seg en kjæreste. Hans nyvunne uavhengighet blir en lærerik opplevelse for hele familien.
Medvirkende: Jennifer Jason Leigh, Keir Gilchrist, Michael Rapaport
Sjangere: TV-serier, Amerikanske serier, Amerikanske komiserier, Amerikanske dramaserier, Komiserier, TV-dramaer
Skaper: Robia Rashid

LES OGSÅ  Et historisk blikk på autisme

 


 

Se trailer

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer