ADHD: Prognose og utvikling

Del dette innlegget:

Prognosen er svært individuell for barn med ADHD.

I motsetning til tidligere, hvor man trodde at ADHD var noe man vokste av seg, vet man i dag at ganske mange strever med mange ADHD-relaterte vansker i voksen alder.

Vanskene vedvarer inn i voksen alder

Blant personer som er fulgt opp fra barnealder varierer resultatene mellom 20 og 70 prosent for hvor mange som oppfyller diagnosekriteriene i voksen alder. Nyere studier basert på supplerende informasjon fra ektefelle eller foreldre til voksne, viser at rundt 80% har fortsatt problemer som voksne (Zeiner et.al, 2004).

Det kan se ut som om alvorlighetsgraden av ADHD-symptomene i barndommen påvirker hvordan tilstanden vil påvirke personen i voksen alder. Barn med alvorlige atferdsforstyrrelser og flere komorbide tilstander er mer utsatt for kriminalitet, rusmisbruk og angst-/depresjonslidelser som voksne.

Jeg har tidligere nevnt at ADHD er en utviklingsforstyrrelse, noe som viser seg i en antatt forsinkelse i konsentrasjonsevne, følelsesregulering og modenhet på omtrent 30%.

Med andre ord vil en 30-åring ved noen tilfeller ha de emosjonelle evnene som en 20-åring, og en 18-åring med rykende ferskt førerkort kan kanskje ta avgjørelser som en 13-åring ville gjort.

Her er det viktig å ikke blande generell intelligens, og regulerings-/konsentrasjonsevner. Et barn med ADHD vil ofte lære like fort og enkelt som et «vanlig» barn, når han først klarer å konsentrere seg.

LES OGSÅ  Idun har ADHD og forteller om hvordan hun opplever diagnosen (Video)

Forsinkelsen i utviklingen på 30% er en sannhet med noen modifikasjoner. Det ser ut som om noen «tar igjen» denne forsinkelsen allerede i sen ungdomsalder, mens andre ser ut til å beholde forsinkelsen gjennom hele livet. Igjen: variasjonen er stor mellom hvert individ.

Del dette innlegget:

Kommentarer

Kommentarer